Czujnik temperatury silnika

Wszystkie sprawy dotyczące modeli Citroën: C3, C3 Plurier, C3 Picasso.

Uczy się jeździć
Uczy się jeździć
Posty: 6
Dołączył(a): 21 paź 2013, o 19:00

Samochód:
Citroen C3 1.4 HDi
Imię:
Kamil
PostNapisane: 22 paź 2013, o 11:20
Witam mam taki mały problem ze znalezieniem czujnika temperatury silnika, bo mam problem z odpalaniem samochodu przy mrozach, i polecono mi zacząć od tego właśnie czujnika. A samochód o którym mowa to oczywiście Citroen C3 1.4 HDI 2004 r.
Avatar użytkownika
Moderator
Moderator
Posty: 882
Dołączył(a): 8 lip 2010, o 02:10
Lokalizacja: Nottingham UK
Samochód:
____________________
C4 2.0 HDI exclusive
C3 1.4 HDI exclusive
Imię:
Tomasz
PostNapisane: 22 paź 2013, o 12:42
Przy jakich mrozach ? :) nie za wczesnie na mrozy?

Tak na czuja to mozna polecic aby sprawdzic polowe samochodu, trzeba by zczytac bledy, jak czulnik temperatury sie zepsul to powinno to wykazac.

Czujnik jest zamontowany przy termostacie.
Obrazek

Uczy się jeździć
Uczy się jeździć
Posty: 6
Dołączył(a): 21 paź 2013, o 19:00

Samochód:
Citroen C3 1.4 HDi
Imię:
Kamil
PostNapisane: 22 paź 2013, o 16:37
No u mnie już są delikatne mrozy, ale to problem jest już z tamtej zimy :)
a słyszałem, że tego komputer nie pokaże ale nie wiem czy to prawda
Avatar użytkownika
Moderator
Moderator
Posty: 882
Dołączył(a): 8 lip 2010, o 02:10
Lokalizacja: Nottingham UK
Samochód:
____________________
C4 2.0 HDI exclusive
C3 1.4 HDI exclusive
Imię:
Tomasz
PostNapisane: 22 paź 2013, o 19:04
Zależy jak sie uszkodził, jak tylko lekko przekłamuje to faktycznie, ale jak ma zwarcie to pokaże. Można by tez odczytać wartości jakie pokazuje i tak zweryfikować.
Obrazek

Uczy się jeździć
Uczy się jeździć
Posty: 6
Dołączył(a): 21 paź 2013, o 19:00

Samochód:
Citroen C3 1.4 HDi
Imię:
Kamil
PostNapisane: 23 paź 2013, o 10:39
aha ok dzięki, to na razie wstrzymam się z wymianą i będę szukał innego źródła
Avatar użytkownika
Administrator
Administrator
Posty: 470
Dołączył(a): 7 lip 2010, o 11:51
Lokalizacja: Sosnowiec
Samochód:
C3 1.4l 75KM 2003r.
Imię:
Szymon
PostNapisane: 19 lis 2013, o 10:56
Zakup sobie tani interfejs ELM327 na Allegro. Koszuje naprawę kilkanaście-kilkadziesiąt złotych, a takie proste diagnozy będziesz sam załatwiać.
Tam sobie odczytasz choćby takie wartości jak: obroty, temperature silnika/płynu chłodzącego, temperaturę powietrza z dolotu, korekty paliwowe (krótkie i długie) i pewnie parę innych rzeczy.

Polecam wersję ELM327 na bluetooth - dzięki temu na komórce (Android, Windows Phone) będziesz mieć możliwośc podglądu niektórych wartości.
Korzystajcie z załączników na forum, aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Obrazek osób czytało mój podpis :)
Avatar użytkownika
Moderator
Moderator
Posty: 882
Dołączył(a): 8 lip 2010, o 02:10
Lokalizacja: Nottingham UK
Samochód:
____________________
C4 2.0 HDI exclusive
C3 1.4 HDI exclusive
Imię:
Tomasz
PostNapisane: 19 lis 2013, o 11:18
Niestety moje C3 nie dziala z tymi tanimi wynalazkami. W C4 dzial a w C3 nie, mam ten adapter na bluetooth do androida.
Obrazek
Avatar użytkownika
Administrator
Administrator
Posty: 470
Dołączył(a): 7 lip 2010, o 11:51
Lokalizacja: Sosnowiec
Samochód:
C3 1.4l 75KM 2003r.
Imię:
Szymon
PostNapisane: 19 lis 2013, o 11:49
A z którego roku masz C3? Bo u mnie działa ok :) Protokół to ISO14230 fast
Korzystajcie z załączników na forum, aby pliki nie ginęły w przyszłości w zewnętrznych serwisach!

Obrazek
Obrazek osób czytało mój podpis :)
Avatar użytkownika
Moderator
Moderator
Posty: 882
Dołączył(a): 8 lip 2010, o 02:10
Lokalizacja: Nottingham UK
Samochód:
____________________
C4 2.0 HDI exclusive
C3 1.4 HDI exclusive
Imię:
Tomasz
PostNapisane: 20 lis 2013, o 08:49
z 2002r.
Obrazek

Powrót do Citroën C3

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości