Może mi ktoś powiedzieć gdzie jest korek wlewu oleju w 1,4HDI 8v skrzyni biegów i korek kontrolny
obszukałem całą skrzynię i nie mogę go znaleźć
korek kontrolny i wlewu oleju do skrzyni biegów C3
• Strona 1 z 1
|
Olej zalecany Motul MOTYLGEAR 75w-80, schemat korków w załączniku.
|
|
|
Początkujący kierowca ![]()
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 17:46 Samochód: XP 1,6HDI 110KM, C3 1,4HDI Imię: Wiktor |
PSA zaleca do swoich pojazdow oleje TOTAL, i do skrzyni w c3 wchodzi w przypadku 1,4hdi 2 litry a skoro zalecany przez producenta to olej TOTAL TRANSMISSION BV Norma S.A.E 75W80 odnosnie korkow to u gory powienien byc korek odpowietrzajacy, przez ktory mozna wlewac olej a od OPR 9919 w c2 c3 i plurierze nie ma korka kontroli poziomu oleju jest to ponoc skrzynie bezobslugowa? Pozdrawiam
Wi-Pa |
|
Olej zalecany przez użytkowników a nie ASO i sprawdzony. Zbliża mi się wymiana oleju w C4 i tam tez zaleje Motula, z doświadczeń wynika, ze jest wyczuwalnie lepsza kultura pracy silnika, będę miał okazje sam się przekonać. Jeżeli piszesz o ASO to co z tego, ze oni zalecają TOTAL do skrzynie, skoro według nich tego oleju nie wymiana się wo gule, przez cały okres eksploatacji.
|
|
|
Początkujący kierowca ![]()
Dołączył(a): 24 sie 2010, o 17:46 Samochód: XP 1,6HDI 110KM, C3 1,4HDI Imię: Wiktor |
producent nie zaleca wymiany tylko ew. uzupelnianie ubytkow,
w poprzednim aucie mialem 75w90 tez syntetyczny wymienialem przy przebiegu ponad 120 Kkm mimo ze nie zalecano (przy okazji naprawy manszet) olej byl czysty. wiec wymiana mozna uznac ze byla zbedna. Pozdrawiam
Wi-Pa |
|
Panowie a co to za czarna plastikowa zatyczka w skrzyni zakręcona jedną srubką nad półosią od strony posażera?????
|
|
|
Może to odpowietrzenie?
|
|
• Strona 1 z 1